FM Update er det eneste danske magasin som henvender sig specifikt til fagfolk inden for Facilities Management. Magasinet udgives af DFM netværk og fungerer også som DFM netværks medlemsmagasin. Alle medlemmer modtager FM Update 4 gange årligt.

Artikler i magasinet skrives normalt af personer i og omkring DFM netværk, som er tæt på begivenhederne hvad enten de skal findes i forskningen eller i FM-praksis. Det vigtige for os er, at du kan holde dig opdateret med nyheder og hente inspiration til udvikling af FM.

Leder FM Update nr. 1/2018:
Af: Mogens Kornbo, bestyrelsesformand, DFM netværk

Kære Kollega

Jeg sad og så ned over artikellisten til dette magasin – en flot sammensat buket af artikler, der tilsyneladende har det tilfælles, at det er yderst FM-fagligt betonede indsigter – måske grænsende til det nørdede (det sidste er ment på den bedst tænkelige måde :-) ) Og sådan skal det også være i magasinet, der samler FM-medarbejdere i Danmark.

Men jeg fik også tanken om, at vi måske nogle gange glemmer, hvor vi kommer fra – hvorfor vi er her? Det har vi tit talt om i forskellige kontekster og vi dedikerede endda en hel konference til emnet for et par år siden. For mit eget vedkommende finder jeg det utroligt vigtigt, at vi i vort hverv konstant husker os selv på, hvorfor vi er her. Vi er her for at skabe rammer for mennesker.
Nogle gange er det virksomhedens egne eller andres medarbejdere, vi løfter rammen for, og andre gange er det også slutbrugere. Jeg har været så heldig at arbejde en stor del af min tid med begge dele – på et tidspunkt i Københavns Lufthavne, hvor det i sidste ende handlede om passagererne.

Nu arbejder jeg i Region Hovedstaden, hvor det også handler om mennesker og slutbrugere. De er på en anden form for rejse, nemlig rejsen mod at blive raske. Regionen bruger bl.a. udtrykket ”Ventet og Velkommen” til at huske sig selv på, at vi er til for borgerne, når de har brug for os. For den del af Regionen, hvor jeg sidder – Center for Ejendomme – har vi gjort dette til en del af vores ”Why”. Vores udgave af ”Ventet og Velkommen” er, at vi varetager den fysiske ramme omkring det at blive rask. Uanset om det gælder, at man skal finde en parkeringsplads, kan finde rundt på hospitalet, om venteloungen er i orden eller om sengestuen er pæn og indbydende. Og ja, vi er ikke i hus på alle punkterne, men vi arbejder på det og Regionen får i disse år også mange nye hospitalsafsnit og et enkelt helt nyt hospital opført. 

Så det at huske os selv på, at vi her for andre mennesker – hvad enten det er medarbejdere eller brugere af vores fysiske rammer – det er det lige præcis den ”vare” vi skal levere. For at kunne varetage den fysiske ramme er det én af vores vigtigste opgaver at forstå præcis, hvordan disse mennesker oplever, bruger og forstår de fysiske rammer. Gør vi ikke det kan vi ikke levere en succes. 

Jeg vil opfordre til, at vi en gang i mellem rejser os fra skrivebordet og går ud og oplever rammerne sammen med vores brugere. Hører og forstår deres udfordringer, så vi derefter kan forme de rigtige og optimale løsninger for dem. Og skal vi have det på en økonomisk formel, så hedder den 1 – 5 – 100. Hvis noget koster 1 at bygge, så koster det 5 at drive og 100, hvis man tager personaleomkostningerne med. Så også ud fra et økonomisk synspunkt kan det bestemt betale sig, at forstå vores brugere fra starten. Jeg tror, at vi i det store og hele gør det godt på dette område – ellers var FM ikke blevet til, hvad det er i dag – men jeg er sikker på, at det at øge bevidstheden på dette område kan betale sig alle FM’s bundlinjer. FM er for mennesker.

Med venlig hilsen

Mogens Kornbo

Bestyrelsesformand, DFM netværk

mogens kornbo

Bestyrelsesformand, DFM netværk